Aftappen waterleiding

Hoe tap ik de waterleiding af?

Zoals wel vaker in ons klimaat worden we ’s winters geconfronteerd met koude. Soms met ernstige koude, soms met matige koude en soms helemaal geen koude. Dit laatste wil niet zeggen dat u de waterleiding niet hoeft af te tappen. Want ook de z.g. nachtvorst kan al schade opleveren aan uw moeizaam samengesteld waterleidingnet in uw tuinhuisje. Aldus de eerst alinea uit hoofdstuk 4 van het handboek ‘ bouw uw eigen tuinhuis”

Eigenlijk stelt het allemaal niets voor, maar iemand moet het wel even voordoen of anders minimaal even uitleggen. In het handboek dat ik hierboven noemde hebben ze het over “aftappen met een fietspomp” allemaal onzin. Geldt ook voor aftappen met een compressor. Ook allemaal flauwe kul. Ik leg het u uit:

Regel 1: onthoud het volgende ezelsbruggetje:

DROL: Dicht Rechts, Open Links.

In Nederland werken kranen als volgt: Draai de kraan naar Rechts en iets gaat Dicht. Draai de kraan naar Links en iets gaat Open. Wist u natuurlijk allang maar niet iedereen heeft de vorige keer de kraan dichtgedraaid.

Werk in de juiste volgorde. Haal de deksel van de waterput. Draai de GROTE KRAAN naar rechts. U heeft de hoofdkraan nu dichtgedraaid en laat deze dicht. Vlakbij de hoofdkraan zit een klein aftapkraantje, Draai deze kraan naar links. U draait hem dus open en als gevolg daarvan ziet u water uit het aftapkraantje stromen. Prima… draai dit kraantje NIET dicht. Ga nu uw huisje in en draai alle kranen die u heeft open. Koudwaterkranen en warmwaterkranen. Ook van de geiser maar vergeet niet een pannetje onder de geiser te zetten.

Zet nu uw mond om de opening van een kraan en blaas zo hard mogelijk. Borrelende geluiden en water gespat zijn het gevolg. U bent er nog niet. Het toilet moet ook nog droog. U heeft twee mogelijkheden:

1. U denkt: ik wacht wel even tot  het echt gaat vriezen en doet niets.

2. U grijpt nu onmiddellijk in en maakt het toilet winterklaar. Zelf kies ik voor het eerste geval en spoel de hele winter het toilet door met regenwater maar vandaag kiezen we voor het direct ontwateren van uw WC.

Leg de volgende zaken klaar: paar oude kranten, soeplepel, handje zout en een teiltje o.i.d. Zeer belangrijk: spoel eerst de wc door, schep nu de wcpot helemaal leeg, gebruik hiervoor de soeplepel. Als het toilet helemaal droog is, gooi dan wat zout in de pot, maak van oude kranten een prop en stop deze in het nu droge gat, de krant werkt nu als stankafsluiter.

Als extra maatregel kunt u ook nog alle leidingen die aan de buitenzijde van uw huisje zijn inpakken met piepschuim. Alle bouwmarkten verkopen deze waterleiding bescherming. Niemand houdt u tegen ook nog de leidingen aan de binnenzijde in te pakken. In uw huisje vriest het ’s winters namelijk net zo hard als buiten. Alleen de gevoelstemperatuur ligt wat anders.