Aftappen waterleiding

Hoe tap ik de waterleiding af?

Zoals wel vaker in ons klimaat worden we ’s winters geconfronteerd met kou. Soms met ernstige kou, soms met matige kou en soms helemaal geen kou. Dit laatste wil niet zeggen dat u de waterleiding niet hoeft af te tappen. Want ook de nachtvorst kan al schade opleveren aan uw moeizaam samengesteld waterleidingnet in uw tuinhuisje. 

 

 

Regel 1: onthoud het volgende ezelsbruggetje:

DROL: Dicht Rechts, Open Links.

In Nederland werken kranen als volgt: Draai de kraan naar Rechts en iets gaat Dicht. Draai de kraan naar Links en iets gaat Open. 

 

Werk in de juiste volgorde. Haal de deksel van de waterput. Draai de GROTE KRAAN naar rechts. U heeft de hoofdkraan nu dichtgedraaid en laat deze dicht. Vlakbij de hoofdkraan zit een klein aftapkraantje, Draai deze kraan naar links. U draait hem dus open en als gevolg daarvan ziet u water uit het aftapkraantje stromen. Draai dit kraantje NIET dicht. Ga nu uw huisje in en draai alle kranen die u heeft open: koudwaterkranen en warmwaterkranen. Ook van de geiser maar vergeet niet een pannetje onder de geiser te zetten.

 

Zet nu uw mond om de opening van een kraan en blaas zo hard mogelijk. Borrelende geluiden en water gespat zijn het gevolg. Denk ook aan het toilet en maak deze winterklaar.

 

Een manier om dit te doen is als volgt:

Spoel de wc door, schep de wc-pot vervolgens helemaal leeg. Als het toilet helemaal droog is, gooi dan wat zout in de pot, maak van oude kranten een prop en stop deze in het nu droge gat, de krant werkt nu als stankafsluiter.

 

Als extra maatregel kunt u ook nog alle leidingen die aan de buitenzijde van uw huisje zijn inpakken met piepschuim. Alle bouwmarkten verkopen deze waterleiding bescherming.