Projecten Natuurlijk Tuinieren

 

Hieronder staan een aantal projecten dat wij hebben uitgewerkt in het kader van Natuurlijk Tuinieren. Hopelijk geeft dit je een beeld van onze aanpak. 

 

We zijn nog steeds op zoek naar tuinders en geïnteresseerden die de werkgroep Natuurlijk Tuinieren willen komen versterken. Meer weten? Neem dan contact op met ons bestuur via tuinparklissabon@gmail.com.

 

Hügelbedden

Bij deze methode maak je gebruik van een heuvel die als basis uit hout bestaat, opgevuld wordt met plantaardig materiaal en ten slotte afgedekt met aarde. Je zorgt er zodoende voor dat er meer voeding voor planten in de bodem beschikbaar komt en dat de bodem langer water vasthoudt en sneller opwarmt. Op ons park staan er inmiddels een flink aantal! Zo is er het varen-hügelbed, het medicinale hügelbed en het hügelbed met wilde bloemen!

Snipperen

Tuinpark Lissabon heeft met de inzameling van oud ijzer een eigen versnipperaar aan kunnen schaffen. Door hout van gesnoeide takken of omgewaaide bomen te versnipperen, keert het hout weer terug naar het tuinpark als snippers voor paadjes op eigen tuinen of in het openbaar groen. Dat is dus recycling door recycling met een 0 kilometer-belasting! En houtsnippers zijn een mooie gifvrije manier om onkruid op ongewenste plekken tegen te gaan.

Composteren

Op ons tuinpark staan meerdere compostbakken in het algemeen groen voor de tuinders die op hun eigen tuin geen compostbak hebben. Door gebruik te maken van deze compostbakken keert het tuinafval weer terug naar het tuinpark, maar dan met een upgrade. Want door tuinafval te composteren verhoog je de voedingswaarde gigantisch en zorgen we dat we zonder extra milieubelasting (bijvoorbeeld door compost te kopen, te vervoeren en af te leveren op het tuinpark) toch onze tuin de juiste voeding kunnen meegeven!

Verkoop van aarde per kruiwagen

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een aparte stortplaats voor aarde die wij als tuinpark in grote hoeveelheid aanschaffen. Op deze manier kunnen onze tuinders aarde kopen per kruiwagen. Dat scheelt extra vervoerbewegingen van en naar het tuincentrum, en de aarde is niet in plastic zakken verpakt. 

Natuurlijk Tuinieren-wandeling

Hoewel al deze projecten al prachtig zijn op beeld, adviseren we je van harte om de Natuurlijk Tuinieren-pracht in al haar schoonheid in het echt mee te maken. We hebben zelfs een speciale wandeling ontwikkeld waarmee je de mooiste plekjes weet te vinden èn meer te weten komt over onze filosofie. De wandeling is in de afrondende fase, dus houd de website in de gaten! Tot de bordjes gemonteerd zijn en de plattegronden gedrukt, kun je nog steeds genieten van de wandelroute die beschikbaar is bij de ingang van ons park, te vinden bij het informatiebord naast de tuinwinkel.