Projecten

 

In 2017 is er een aantal projecten opgestart en hieronder volgt daarvan een overzicht.

 

A: Voor het Kroggetje:

Hier is een parkje gerealiseerd met verschillende plantenvakken. De paden zijn gemarkeerd met houtsnippers afkomstig van versnipperde takken van ons eigen park. Onder de snippers ligt karton om ongewilde plantengroei op deze plek tegen te gaan. De paden zijn doorgetrokken naar de brug die toegang geeft tot het droom/avontureneiland.

In de plantenvakken oa hortensia’s met als onderbegroeiing maagdenpalm en smeerwortel. Er zijn 2 stekken geplant van een Japanse sneeuwbal (viburnum plicatum), opgekweekt door een van onze tuinders. Ook is er een vak met verschillende soorten hosta’s. Er is een “eigen” compostbak gemaakt voor dit stuk algemeen groen. Langs de rand een houtwal met daarvoor een rijtje Annabelles (hortensiasoort) die we gekregen hebben. In het midden van het parkje is een poortje gemaakt van de 2 bessendragende boompjes.

Toekomstplannen: Het poortje verfraaien met bloeiende klimmers denk aan bosrank. De bijna dode boom in het midden afzagen tot 2,5 a 3 meter; hiervan een mooie sculptuur maken. Het onderhoud van dit parkje wordt meegenomen in het werkschema van de zaterdagploegen. Het gaat dan voornamelijk om het uittrekken van de winde die hier welig tiert.

 

B: Het stapelmuurtje bij de ingang:

Dit muurtje is voor het grootste gedeelte inmiddels begroeid met planten. Achter het muurtje wordt compost aangebracht van onze eigen composthoop achter de Stake. Naast het muurtje staan onze afvalcontainers en de mannen van de maandagploeg hebben de gesnoeide wilgentakken prachtig gebruikt om die containers zo veel mogelijk aan het zicht te ontrekken.

Toekomstplannen: Hier zullen in het voorjaar kruiden worden geplant waarvan thee gezet kan worden.

Er is een speciebak beschikbaar om de munt in te planten i.v.m. het woekerende karakter van deze plant.

 

C: Het droom/avontureneiland (de landtong achter het gashok):

Er is een veilige pontonbrug geplaatst als toegang tot het “eiland”. De paden op het eiland zijn rondom aangesloten. Er staat vlak na de pontonbrug een houten tafel met bankjes. In de hoek van het eiland is plaats om een hut te bouwen. In oktober heeft 1 van de tuinders een kabouterwandeling uitgezet met een kleine prijsvraag. Vooral een succes bij de kleuters.

De maagdenpalm die op de plaatst van de paden stond is getransplanteerd naar elders in het algemeen groen om de groei van het zevenblad tegen te gaan en zo het schoffelen te verminderen.

Toekomstplannen: op het eiland is nog een stuk onontgonnen gebied. Dit gaat bij het geheel getrokken worden.

 

D: De boomgaard:

Deze wordt beheerd door Adie van der Veen, tuin 39. Ze heeft zelf onderstaand overzicht geschreven.

De boomgaard – eerste seizoen ecologisch beheer (2017)

Momenteel staan er 8 bomen (2 kweeperen, 2 pruimen, 2 jonge vijgen, 1 mispel en een sierappel) en een paar bessenstruiken (kruisbes en zwarte bes). De Cornus Kousa zal verplaatst worden (geen vruchtboom) en op de verlanglijst staat een kleine goudreinet.

Er is een afscheiding met het pad gemaakt met behulp van boomstronken (voorzien van bijenhotelgaatjes) en stenen. Ook een klein waterbakje en een schaal waar steeds wisselende oogst, zoals hazelnoten, kastanjes, denneappels enzovoort, opgelegd kunnen worden.

Het pad is klaar en zal regelmatig van een verse laag boomsnippers voorzien moeten worden.

‘De strijd’ tegen de Japanse Knoop is natuurlijk nooit voorbij maar – na een seizoen lang tweemaal per week de opkomende scheuten verwijderen – behoorlijk onder controle. Dit seizoen zijn er een paar bodembedekkers (maagdenpalm, geranium en nog een paar waar ik de naam van vergeten ben) geplant en is er gezaaid. Zo kwamen de linzen ruimschoots tevoorschijn, evenals het vlas met de mooie blauwe bloemetjes. De akelei is prachtig opgekomen en zal volgende jaar spectaculair bloeien.

Brandnetels, zevenblad, zuring ed. wordt zo veel mogelijk onder controle gehouden. De smeerwortel, de stinkende gouwe, kamille en nog talloze andere bloeiende wilde planten hebben veel bijen en andere insecten aangetrokken.

In de winter zal de vogelvoersilo geregeld aangevuld worden, zeker als het echt koud wordt.

Tijdens de boomsnoeiworkshop op 16 december zijn de bomen op vakkundige wijze gesnoeid. Hopelijk leidt dit tot een hogere opbrengst aan vruchten! De oogst van dit jaar:

3 pruimen;

4 kweeperen;

30 mispels (die in een taart voor de Natuurlijk Tuinierengroep zijn verwerkt).

Toekomstplannen: goed bijhouden (vooral Japanse Knoop en brandnetel); extra bomen (appels)?

 

Naast de boomgaard is een stuk grond ontgonnen waar eventueel stekken kunnen worden geplant – the nursery.

NB: bij het laatste overleg met Roos Broersen van de AVVN is dit stuk niet zo geschikt bevonden voor de kweek. Er staan bomen die voedsel gebruiken en er komt te weinig zon. De overkant van het pad is geschikter. Het idee moet nog in de praktijk worden gebracht.

 

E: Vogelhuisjes

Dominic Hirs heeft een groot aantal vogelhuisjes getimmerd en deze zijn door hem en Hans van de Koevering verspreid in het algemeen groen opgehangen.

 

F: De voormalige vlindertuin

Hier zijn Bart en Marianne, tuin 31 de beheerders en zij hebben afgelopen seizoen de tuin opgehoogd waar nodig en ze zorgen voor een gevarieerde begroeiing van bij- en insectvriendelijke planten.

Toekomstplannen: we zoeken nog naar een leuke naam voor dit stukje tuin.

 

G: De (nieuwe) vlindertuin

Hieraan wordt hard gewerkt met name door Peter van de Woning, tuin 74 die ook een helder artikel schreef over het gebruik van karton dat ik zal bijvoegen.

De contouren van dit stuk algemeen groen zijn nu duidelijk. Er liggen paden van houtsnippers met daaronder karton. Er ligt een stenen spiraalachtige verhoging waarin zand en aarde is gestort. Er staan bakken waarin eenjarigen kunnen worden gezaaid. Er is begonnen met de bouw van een insecten/beestjeshotel van gekregen dakpannen en ander materiaal.

Toekomstplannen: Deze winter de basis van het ontwerp vervolmaken. In het voorjaar beplanting aanschaffen.

 

H: De bijen

De imker die zijn bijenvolken bij ons heeft staan was zeer tevreden over 2017. De volken doen het goed en er is een mooi aantal potten honing verkocht in de winkel.

In de buurt van de korven zijn door Jan Kok 3 bomen ( Sophora japonica en 2 soorten Robinia pseudoacacia ) geplant die geliefd zijn bij de bijen.

Toekomstplannen: Mogelijk wordt het aantal volken uitgebreid

 

Zoals u ziet zitten we niet stil. Maar we zijn er nog niet. De 3 peilers van het keurmerk (natuur, duurzaamheid/milieu en educatie/ communicatie) worden nog niet voldoende ingevuld. Met name de poot educatie en communicatie komt bij ons onvoldoende aan bod. We hebben eigenlijk dringend iemand nodig die ons hierbij komt ondersteunen.

Binnenkort is er weer een overleg met Roos Broersen van de AVVN. Op de agenda staat de huidige stand van zaken maar ook wat we komend jaar moeten realiseren voor het behalen van het keurmerk.