Composteren

Het is zo leuk om te zien hoe je van je eigen tuinafval na verloop van tijd prachtige aarde hebt gemaakt. En die kun je dan zo weer gebruiken op plaatsen die wat nieuwe grond behoeven of om te mulchen (een afdeklaag van organisch materiaal op de tuin aanbrengen om zo de grond tegen uitdrogen te behoeden en om de bodemstructuur te verbeteren).

 

Er zijn op Lissabon tuinders die dit al heel lang doen op hun eigen tuin. Maar er zijn ook een heleboel mensen die hun groenafval wegbrengen naar de gemeenschappelijke composthoop achter de kantine. Die composthoop was begin vorig jaar verworden tot een enorme berg tuinafval waarin ook heel veel takken zaten. En takken zijn niet geschikt om te composteren.

 

Meerdere werkploegen zijn bezig geweest om deze berg af te graven en te verwerken. Zwaar en niet heel leuk werk.

Hierna heeft Menno Houtstra met de jongens van de Regenboog-groep (tuin 56) een nieuw systeem opgezet om op een betere manier compost te maken. Hij heeft ook een mooie trommel gemaakt om de aarde te zeven. Momenteel is er een deel van deze plaats afgesloten zodat alle groen op een goede manier kan verteren. Gelukkig is er een strook hiernaast weer vrij waar iedereen zijn groen heen kan brengen (foto 1 + 2).

 

In de groenstrook op de Nachtegaallaan wordt helemaal achteraan ook een plek gemaakt om tuinafval te deponeren. De bakken zijn nog niet klaar maar er wordt aan gewerkt. Vooraan op de Nachtegaallaan tegenover huisje 71 gaan we een voorbeeld maken van een compostbak die je op je eigen tuin zou kunnen zetten. De bedoeling is om al het groenafval uit dit deel van de groenstrook hierin te gooien en te laten verteren (foto 3 + 4)

 

Hierbij ook een link naar een Engelstalig filmpje op You Tube waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je de mooiste compost krijgt. En hoe je daarmee fantastisch aardappels kweekt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=n1cVCkCfwi0


Download
Microsoft Word - Compost+mest '18.doc(2)
Adobe Acrobat document 308.2 KB